Tomaten kweken op een balkon of kleine tuin

heb jij maar weinig ruimte voor je moestuintje? Dit is hoe je tomaten kweekt met weinig ruimte

Al heb je maar beperkte ruimte, tomaten kunnen goed gekweekt worden ook al heb je geen grote tuin of kas tot je beschikking. Wil jij binnenkort verse tomaatjes van je balkon plukken? lees dan zeker dit artikel!

In de basis

Je kan dus gewoon tomaten kweken met weinig ruimte, er zijn alleen wat basisprincipes nodig om het goed te laten verlopen. Ten eerste heb je een goed plekje nodig om de tomaten te planten. Een goed plekje houd voornamelijk in: veel zon! Daarnaast is het ook van belang dat je de juiste tomatenras kiest. Een kleinere tomaat is waarschijnlijk een betere keuze dan een grote vleestomaat. Ze hebben veel minder ruimte en water nodig. Daarnaast is het slim om de zaadjes eerst in kiembakjes te planten en binnen te zetten, na 25 dagen kan je ze in een pot met potgrond op het balkon in de zon zetten. Er zijn zelfs tomatenplanten die hangen, zo kan de oogst mooi van je balkon naar beneden hangen.

Van zaad tot plant

Zoals al eerder gezegd, het is verstandig om te starten met kweken in huis, een paar kleine kweekbakjes zijn genoeg. Na 4 weken plaats je ze over naar potjes met potgrond en veel water maar laat ze nog wel binnen staan. Na weer 4 weken, dus 8 in totaal, mogen ze naar buiten. Lekker in een zonnig plekje op het balkon of in de tuin. Ze hebben nu ook niet constant een hoop water nodig. Tomaten hebben zelfs maar weinig water nodig. Eén keer in de week water geven is al genoeg. wanneer het heel droog is misschien iets meer maar dat geven ze zelf aan. Ja dat heb je goed gelezen. Als de tomatenplant te weinig water heeft gaan de blaadjes krullen en weet jij dat je water moet geven.

Maximaal oogsten

Als je maximaal wil oogsten en zo min mogelijk ruimte wil gebruiken moet je een tomatenplant een beetje verzorgen. Het scheelt dat je de plant niet veel water hoeft te geven maar die moeite stop je weer in de verzorging! Het is belangrijk om de plant te ‘toppen’ dat betekent dat je af en toe de topjes eraf moet knippen. Doordat je de plant topt gaat er meer energie naar het groeien van vruchten dan naar het groeien van blaadjes. Ook zul je af en toe de okselscheutjes af moeten breken. Dit zijn van die takjes die naar de zijkant groeien. Je wilt niet dat de plant te breed gaat groeien, dan neemt hij veel ruimte in. Focus op de takken waar vruchten vandaan komen.

Hebben de tomaten het kleurtje wat ze moeten hebben? Dan zijn ze klaar om geoogst te worden!

Scroll naar boven